SQL Error: INSERT INTO `accesslog` (`datetime`,`page`,`sessionid`) VALUES (NOW(),'educatie','a66000163b40006c59d884a713c48ed0');
Primaria Orasului Cazanesti

PRIMARIA ORASULUI CAZANESTI

Judetul Ialomita

EDUCATIE

GRADINITA CU PROGRAM NORMAL
CAZANESTI - IALOMITA
Nr. 121/08.05.2012RAPORT FINAL PROGRAM „SCOALA ALTFEL”1. Titlul Proiectului: "NE PLIMBAM, NE JUCAM / LUCRURI NOI INVATAM!"

2. Numarul de activitati derulate: 30 de activitati.

3. Tipul de activitati derulate :
       1-Educatie  pentru sanatate;
       2-Educatie ecologica;
       3-Educatie culturala;
       4-Educatie rutiera;
       5-Educatie pentru cetatenie democratica.

4. Resursele implicate (numar cadre didactice, numar elevi, parinti etc.).

6. Cadre didactice-educatoare, 117 Copii prescolari, 63 de Parinti, Medicul de familie, Asistent medical, Agent de Politie, Bibliotecar, Reprezentant al Consiliului Local Cazanesti.

5. Parteneri implicati (numele institutiei):
      - Primaria Orasului Cazanesti;
      - Dispensarul  Uman Cazanesti;
      - Politia Orasului Cazanesti;
      - Biblioteca Oraseneasca Cazanesti;
      - Biserica "SF. NICOLAE" Cazanesti.


6. Spatii de desfasurare a activitatilor (in cazul in care au fost si altele, in afara unitatii de invatamant):
      - Parcul Tematic din centrul orasului, Biblioteca oraseneasca, Dispensarul uman, Biserica Sf. Nicolae-Cazanesti.

7. Obiectivele urmarite:
      a. Sa cunoasca reguli de igiena personala;
      b. Observarea transformarilor din natura si protejarea mediului prin colectarea de deseuri;
      c. Sa cunoasca cum arata o biblioteca, educarea dragostei si respectului pentru carte;
      d. Sa cunoasca si sa respecte regulile de circulatie pentru pietoni, riscurile la care se expun atunci cand nu sunt respectate;
      e. Sa inteleaga rolul pe care-l are biserica in educatia crestin-religioasa a oricarui cetatean, semnificatia oualor rosii-incondeiate de Pasti.

8. Modalitati de evaluare a activitatii:
      f. Alcatuirea de mesaje privind respectarea igienei personale, memorizare "Prietenii Curateniei";
      g. Jocuri de orientare spatiala (turistica), Picnic, colectare de deseuri menajere;
      h. Prezentarea unui scurt program artistic cuprinzand versuri, cantece despre personaje din povesti;
      i. Concurs pe tema de circulatie, prin desene pe asfalt cu zone de circulatie masini, pietoni, locuri de joaca, parcuri;
      j. Recitarea poeziilor: "De Florii" si "La Pasti" si incondeierea de oua.

9. Rezultate înregistrate:
      - Au inteles mesajul transmis "Dusmanii corpului omenesc sunt MICROBII";         
      - Participarea la jocurile de orientare turistica, finalizat cu picnic a contribuit la intelegerea ca protejand natura avem un mediu curat iar noi vom fi sanatoai;
      - Stiu cum arata o biblioteca, cum sunt aranjate cartile pe rafturi (autori, zona de cunoastere);
      - Localizarea sediului Politiei in localitate, cunoasterea numarului telefonic de urgenta, cunosc locurile pe unde pot traversa;
      - Mesajul pe care preotul–paroh de bun crestin pentru fiecare cetatean si incondeierea oualor au condus la cunoasterea semnificatiei "Sarbatorilor Pascale" in traditia poporului roman.
     
10. ANALIZA SWOT:
      a.Puncte tari:
          - Participarea tuturor copiilor la activitatile desfasurate;
          - Implicarea reprezentantilor institutiilor in care s-au desfasurat activitatile;
          - Derularea Programului "Scoala Altfel" s-a desfasurat conform calendarului de activitati, fiecare activitate desfasurata a fost reprezentata de un insemn pe care copiii l-au purtat in piept în ziua respectiva.
          - Asigurarea unui climat destins intre toti factorii implicati in activitati.

      b. Puncte slabe:
          - Timpul nefavorabil din data de 06.04.2012, cand activitatea religioasa nu a putut fi desfasurata si in curtea bisericii, nu am mai putut face fotografii din timpul activitatii;
          - Implicarea mai multor parinti la activitatile din gradinita

      c. Oportunitati:
          - Posibilitatea dezvoltarii colaborarii si cu alte institutii de pe raza localitatii, avand rolul de a sprijinii gradinita in desfasurarea procesului instructiv–educativ, derularea de proiecte, parteneriate, colaborare.

      d. Amenintari
          - Atitudinea de dezinteres a unor parinti fata de actul educational;
          - Abandonul, absenta de la gradinita a copiilor de etnie roma (caldarari), din cauza starii materiale scazute si a unor cutume privind educatia fetelor rome.

11. Recomandari, sugestii:
    Aceste activitati au dus la o mai buna cunoastere a copiilor, relationarea cu parintii si in afara gradinitei conduce la inlaturarea unor bariere pe care le depasim uneori cu greutate in cadrul institutiei noastre. Asadar, sunt necesare astfel de activitati in vederea imbunatatirii calitatii educatiei in invatamantul prescolar si nu numai.


ANEXE:
CD - fotografii, filme, copii ale parteneriatelor institutionale; modele de buna practica etc.

             DIRECTOR:                                                                                                                                  CONSILIER EDUCATIV:
Educatoare: Manea Anisoara                                                                                                           Prof.Inv.Presc. Moise Maria

                 
                                                                                       COORDONATOR C.E.A.C.              
                                                                                       Educatoare: Matei Maria


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JUDETUL IALOMITA
PRIMARIA ORASULUI CAZANESTI
BIBLIOTECA / CASA DE CULTURA

      I.  CASA DE CULTURA
      II.  BIBLIOTECA
      III. MONUMENTE ISTORICE

       I.  CASA DE CULTURA
       1. Ansamblul folcloric "Dragaica" :
 • scurt istoric
 • activitate
       2. Spectacole, manifestari culturale:
      1. Ansamblul folcloric "Dragaica" al Casei de Cultura din orasul Cazanesti a fost infiintat in anul 2002, preluand traditia unor valoroase colective folclorice din judetul Ialomita.
In cei 8 ani de existenta a incercat sa valorifice cele mai reprezentative dansuri, obiceiuri si traditii din Ialomita  dar  si din alte zone folclorice ale tarii , sub atenta indrumare a coregrafului Stelian Codreanu.
          Ansamblul este structurat pe doua generatii:
 • Generatia "mica" – cu membrii ale caror varste sunt cuprinse intre 10 si 14 ani;
 • Generatia "mare" – formata din tineri cu varste intre 16 si 21 de ani;
          Prin repertoriul sau ansamblul acopera toate zonele folclorice ale tarii, imbinand jocurile molcome ale Moldovei,cu ritmuri line, inmuiate parca in apele Ozanei" cea frumos curgatoare" si  ritmurile aprige, dure, sapate in stei de piatra ale jocurilor ardelenesti, pana dincolo la " marea cea mare", unde dansul pare impletit din toate ritmurile popoarelor balcanice.
        Pe langa maiestria dansatorilor si virtuozitatea instrumentistilor, in cadrul ansamblului activeaza si doua tinere soliste de muzica populara: Maria Preda si Daniela Radu cu un repertoriu inspirat din autenticitatea si creativitatea locuitorilor, ce demonstreaza frumusetea si expresivitatea daruirii in interpretare.

      2. De-a lungul timpului, ansamblul folcloric "Dragaica", a avut un parcurs ascendent, ajungand astazi, unul din cele mai reprezentative din judetul Ialomita, un reper artistic, o garantie a succesului participarii in cadrul oricarui festival sau concurs. Marturie stau numeroasele premii obtinute la diferite festivaluri judetene si nationale :
Festivalul concurs judetean "Zarzarica, zarzarea".
          Traditionala intalnire a artistilor amatori, purtatori de folclor autentic, intr-o competitie artistica deosebita. Festivalul  reuneste an de an, incepand cu anul 1993, ansambluri folclorice  coruri, solisti vocali, instrumentisti de o mare valoare, spre deplina incantare a publicului, care umple, de fiecare data salile Caselor de Cultura sau ale Caminelor Culturale  in locatiile in care se desfasoara spectacolele. Din anul 2007, ansamblul folcloric "Dragaica" a fost recompensat cu premiul I al acestui festival, premiul mentinut pana in anul 2010, cand a obtinut premiul II. La editia din acest  an a festivalului, ansamblul a obtinut premiul II.
( vezi foto- festivalul de folclor "Zarzarica,zarzarea" )
Festivalul International de Folclor" Floare de pe Baragan" – manifestare culturala de maxima importanta, moment de intalnire si schimburi spirituale intre diverse popoare, traditii desfasurate sub semnul pacii si prieteniei.
          Festivalul este inclus in calendarul Consiliului International de Organizare a Festivalurilor de Folclor, este organizat de Consiliul Judetean Ialomita, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Ialomita si Consiliul Local Slobozia. De-a lungul timpului au fost oaspetii festivalului, ansambluri folclorice din Franta, Italia, Spania,Rusia,Turcia,Cipru, Grecia, Polonia Bulgaria, Macedonia, Slovacia, Ucraina, Republica Moldova.
        Prin cantec, dans si reprezentatii de muzica populara, festivalul promoveaza frumusetea, unicitatea  fiecarei natiuni, in contextul globalizarii si al pastrarii identitatii socio-culturale. La reusita manifestarii contribuie de fiecare data si Primariile, Consiliile locale, Casele de cultura, gazde primitoare ale grupurilor vizitatoare.
          Scena Casei de Cultura a orasului Cazanesti a fost gazda ansamblurilor folclorice din Bulgaria in anul 2010 si 2011, ansambluri primite cu admiratie si pretuire  de catre autoritatile locale si cu ropote de aplauze de catre spectatorii ce au umplut pana la refuz sala de spectacole.

          Pe langa participarea in cadrul acestor manifestari, ansamblul " Dragaica" s-a remarcat prin spectacole sustinute pe scenele unor festivaluri din judetele Tulcea si Prahova " Festivalul Pastoritului"; "Festivalul cantecului si dansului popular" si este gata de a spune prezent si a sustine spectacole de inalta calitate oriunde va fi invitat.
   

       II. BIBLIOTECA  
          Activitati culturale
          Programul BIBLIONET – Lumea in biblioteca mea
          Oferta de carte
          Biblioteca oraseneasca, prezenta activa de peste 40 de ani in spatiul generos al culturii micului orasel ialomitean se remarca cotidian prin numeroase activitati, ce cuprind elevii Grupului Scolar Agricol, prescolarii gradinitelor 1 si 2 din localitate sau utilizatorii bibliotecii,sub egida autoritatilor administratiei publice locale Primaria Cazanesti si Consiliul Local.
          Prin grija responsabilului bibliotecii, dna. Ana Popa, nici o sarbatoare a culturii , istoriei  sau societatii romanesti nu trece sub tacere, fiind pretuita si adusa la cunostinta publicului cazanestean.
          Sarbatorile incep inca din luna ianuarie cum era si firesc cu "Luceafarul poeziei si neamului romanesc" Mihai Eminescu, biblioteca Cazanesti organizand o manifestare numita sugestiv "Dulce grai in cantec…", cu participarea elevilor Grupului Scolar Agricol Cazanesti – clasele I – VIII B, sub indrumarea doamnelor invatatoare: Radu Dorina, Enciu Anica, Mirica Zoica si a domnisoarei profesor de lb.romana Viorica Raducanu.
 • 24 Ianuarie – Unirea Principatelor Romane – program artistic comun al bibliotecii, Casei de Cultura a orasului si Grupului Scolar Agricol
 •  Februarie – 159 de ani de la nasterea autorului nemuritoarelor schite si nuvele – Ion Luca Caragiale. Printre  prezentele ce au incantat publicul aflat la biblioteca, trupa de teatru a Grupului Scolar Cazanesti "Amicii", detinatoare a numeroase premii la concursurile trupelor de teatru.
 • Martie – Ziua Bibliotecii "Ion Creanga", pentru ca, pe viitor biblioteca va purta numele marelui povestitor, elevii Grupului Scolar Cazanesti au sustinut un program cultural cu lectura unor fragmente din "Amintiri din copilarie". 
 • Iunie – biblioteca a avut o bogata activitate, manifestarile s-au succedat cu o tematica diversa :
 • Ziua copilului – serbata spre imensa bucurie a copiilor din cele doua gradinite cu program normal, cu dulciuri, bauturi racoritoare, baloane si multa voie buna.La biblioteca, copii au vizionat filme mult indragite "Dumbrava minunata" si "Veronica"
 • 29 mai – 03 iunie – "Zilele cartii pentru copii"- prezentare literatura pentru copii din achizitiile de carte ale bibliotecii.
 • Ziua Eroilor – prilej de aducere aminte a eroilor localitatii, cazuti pe campul de lupta in cele doua razboaie mondiale, jertfa neuitata intru apararea si cinstirea patriei si neamului. Manifestarea a prilejuit depunerea unei coroane de flori la cele doua monumente inchinate memoriei eroilor, oficierea unei slujbe de pomenire  si un scurt program artistic de versuri si cantece. A luat parte intreaga suflare a localitatii, autoritatile locale, cadre didactice, elevi ai Grupului Scolar .
       Intreaga activitate a bibliotecii orasenesti denota preocuparea atat a responsabilului bibliotecii, dna.Ana Popa, cat si a autoritatilor administratiei publice locale pentru o bogata activitate culturala in localitate, pentru a da posibilitatea cetatenilor de a-si petrece timpul intr-un mod placut.
       Pastrand aceeasi tendinta, de a veni in sprijinul cetatenilor, biblioteca Cazanesti a aderat in anul 2010, prin hotarare a Consiliului Local la Programul Biblionet - lumea in biblioteca mea.
       Finantat de Fundatia Bill&Melinda Gates, pentru o perioada de 5 ani, programul va facilita accesul gratuit  la informatie tuturor cetatenilor judetului, printr-un sistem de biblioteci publice moderne in Romania.
Componentele programului:
 • Facilitarea accesului public la informatie prin infiintarea unei retele de biblioteci cu calculatoare cu acces gratuit;
 • Furnizarea de servicii de formare pentru bibliotecari ;
 • Promovarea valorii bibliotecilor pentru comunitati ;
 • Asigurarea sprijinului guvernamental.
       Programul a devenit astfel o nesperata oportunitate pentru copii si adulti, permitand accesul la internet pentru jocuri interesante, informatie diversa, comunicare cu rudele aflate in strainatate, accesarea ofertelor de locuri de munca, precum  si alte numeroase posibilitati .

       Oferta de carte
       Biblioteca oraseneasca detine un fond de carte ce cuprinde 10 830 de volume insumand o valoare de 29 322 lei.
       In anul 2010, biblioteca orasului Cazanesti a primit un numar de 136 volume, donatie a Bibliotecii Judetene " Stefan Banulescu " – Ialomita. Printre acestea, titluri interesante si atractive:
 • Marin Preda – "Marele singuratic"; "Viata ca o prada"
 • Mircea Eliade – "Noaptea de Sanziene " ; "Romanul adolescentului miop "
 • Ioan Slavici – "Moara cu noroc "
 • Constantin Chirita "Ciresarii"
 •  Radu Tudoran- "Un port la rasarit" ; "Rusoaica"
 • Ionel Teodoreanu  - "La Medeleni"
 •  Vasile Voiculescu  - "Lostrita" ; "Ultimul berevoi"
 •  Rodica Ojog Brasoveanu – "Logofatul de taina" ; "Letopisetul de argint"

       III. MONUMENTE  ISTORICE
           SCOALA VECHE
           Organizata la inceput pe langa Biserica, scoala din Cazanesti, functioneaza intr-un local propriu din anul 1905, cand se construiesc 2 sali de clasa, ulterior localul extinzandu-se cu alte doua sali de clasa si o cancelarie. Inca din 1904 este atestat ca invatator Alexandru Dinescu, populatia scolara fiind de 117 copii.
           In prezent Grupul Scolar Agricol Cazanesti functioneaza cu 2 localuri de scoala, cuprinzand 15 Sali de clasa, in care isi desfasoara activitatea 39 de cadre didactice si un numar de 724 elevi.
BISERICA
           Prima biserica zidita a fost ridicata in anul 1714 din barne de stejar, lacas ce a durat pana in 1769, cand fiind ruinata, s-a ridicat alta, din zid de caramida. In 1802 aceasta biserica a fost deteriorata din cauza unui cutremur, fiind nevoie de consolidarea ei.
          Ambele biserici au fost construite pe cheltuiala familiei Vacarescu.
In anul 1858, localitatea Cazanesti s-a stramutat de pe malul Ialomitei pe actuala vatra unde printre primele cladiri ridicate a fost si  biserica din zid de caramida.Biserica este ctitoria marelui logofat Nicolae Baleanu, purtand hramul Sfantului Mare Ierarh Nicolae.
          In anii  1970, biserica a fost greu incercata, fiind nevoie de reparatii capitale  dupa o vijelie care a smuls acoperisul si dupa cutremurul din 1977 care a deteriorat  structura de rezistenta.    
          Intre anii 1984/ 1985 s-a refacut pictura  interioara, iar in anul 1992 a fost construita clopotnita din caramida , unde 2 clopote de 300 kg si 500 kg vestesc credinciosilor  principalele evenimente ale comunitatii.
          In acest moment, exteriorul bisericii este consolidat, iar biserica detine centrala termica proprie, cei doi preoti pr.paroh Popa Adrian si pr. paroh Petranici Laurentiu Adrian gasind intotdeauna sprijin si intelegere la autoritatile administratiei publice locale.